Υποστηρικτές

Video

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στα Κρητικά Νέα του Στέλιου Παλάσσαρου

synentyksi

Ερ. Ποιοι είναι οι λόγοι που σε ώθησαν να διεκδικήσεις ξανά το αξίωμα του Προέδρου της Παγκρητίου.

Η Παγκρήτιος αποτελεί για την Ελληνική πραγματικότητα, ένα σημαντικό πόλο έλξης πολιτιστικής ταυτότητας, και λόγω της δυναμικής της εξ' αιτίας της εμβέλειάς της, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο παρέμβασης, ενδεικτικό της τάσης, σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Αττική μόνο βρίσκονται περί τους 500.000 Κρήτες. Ως ιστορικό σωματείο που συνδυάζει πολιτιστική δραστηριότητα αλλά και ιστορικό παρελθόν εδώ και πολλές δεκαετίες, δεν δικαιολογείται ο χρόνος να κάμπτει τη δράση του, εμφανίζοντας κόπωση, καθώς η σημερινή απραξία την περιορίζει σε διακοσμητικό ρόλο. Είναι ενδεικτικό ότι διαπιστώνεται μια νοσηρή στασιμότητα στις πρωτοβουλίες της, η οποία επιφέρει ως αποτέλεσμα, για την Παγκρήτιο να έπεται των γεγονότων, ασκώντας αποκλειστικά και μόνο παρακολουθητικό ρόλο. Η μεγαλύτερη παθογένειά της είναι η παντελής απουσία του κόσμου, ο οποίος είναι αφ' ενός απαραίτητο στοιχείο της βιωσιμότητάς της, και αφ' ετέρου ενδεικτικό της συνέχειας της ιστορίας της. Δεν είναι δυνατόν ένα Σωματείο το οποίο επαίρεται για τον τεράστιο αριθμό των εγγραφών της, που αγγίζει τα 100.000 μέλη, να μην ανταποκρίνεται στο ελάχιστο στις εκάστοτε υποχρεώσεις της, που απαιτούν δυναμικό παρόν ικανού αριθμού ανθρώπων για να διατηρηθεί η αίγλη της αλλά και ο παρεμβατικός της ρόλος για την πρόοδο του τόπου.
Ερ.Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το κορυφαίο Σωματείο μας. Υπάρχουν περιθώρια αναβάθμισης και ποια είναι αυτά.
Η πρόκληση πάντοτε αποτελεί μια σταθερά, αφού εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ένα από τα πρώτα και απαραίτητα βήματα , είναι η διάνοιξη του Σωματείου στη νεολαία. Η ανοικτή πρόσκληση σε αυτήν, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια. Στόχος η άμεση δημιουργία γραμματείας νεολαίας η οποία θα έδινε τον τόνο της ανανέωσης. Επίσης η σύνδεση της Παγκρητίου με το ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η προοπτική δημιουργίας έδρας κρητικού πολιτισμού στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Καθώς επίσης και οργάνωση ετήσιου συνεδρίου πολιτιστικών τάσεων, μέσα από τις βραβευμένες ερευνητικές εργασίες των φοιτητών. Σύνδεση του Πανεπιστημίου της Κρήτης με τις startup εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, για να μην καταλήγουν οι νέοι μας, να έχουν πρώτη επιλογή το εξωτερικό.

Ερ.Γιατί πιστεύεις ότι το κρητικό στοιχείο θα εμπιστευθεί εσένα και όχι τον νυν Πρόεδρο.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αναζητείται σε έναν υποψήφιο Πρόεδρο, ο οποίος επιθυμεί να εκθέσει τον εαυτό του στο κοινό, είναι και η ικανότητά του να επιτυγχάνει τους στόχους του. Στην πολυετή ενασχόλησή μου με το Κρητικό πολιτιστικό κίνημα, έχω να επιδείξω το τεράστιο έργο της ολοκλήρωσης και απόδοσης στο κοινό, του κτιρίου της Κρητικής Εστίας, το οποίο αποτελεί κόσμημα και σημείο αναφοράς για όλα τα σωματεία, αλλά και για την νεολαία που την στηρίζει έμπρακτα στα πρώτα της βήματα για την επιστημονική της εξέλιξη. Εξ' άλλου, όταν ομιλούν οι πράξεις περιττεύουν τα λόγια. Και τούτο είμαι πεπεισμένος ότι θα βαρύνει την ώρα της ψήφου για κάθε ψηφοφόρο, ο οποίος ζητάει μια συνέχεια στην παραγωγή έργου. Αν το κριτήριο καθορίζει το αποτέλεσμα, έχω να επιδείξω σημαντικό έργο, το οποίο αξίζει να συνεχισθεί, αφού μέχρι σήμερα, η απώλεια εδάφους που χαρακτηρίζει τις δράσεις της Διοίκησης, δημιουργεί απορίες και αντίβαρο στην προοπτική προόδου που χρειάζεται για την επόμενη ημέρα. Θα πρέπει -και είναι αυτό που πρεσβεύει η Παγκρήτια αναγέννηση- να εξωτερικευθεί η δραστηριότητα του Σωματείου και να αναζητήσει επιτέλους στόχους . Δεν διανοείται μια κλειστή ομάδα ανθρώπων να περιορίσει στα στενά όρια ενός κλειστού club το έργο και την ιστορία της Παγκρητίου, η οποία επιβάλλεται να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και να συμβάλλει με την βαρύτητά της στην πρόοδο του τόπου.

Ερ.Το καταστατικό όπως είναι σήμερα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Σωματείου και των καιρών ή χρειάζονται κάποιες αλλαγές που θα δώσουν νέα ώθηση.

Είναι αλήθεια ότι στη σημερινή εποχή χρειάζονται λύσεις που διευκολύνουν τη δραστηριότητα ενός πολιτιστικού σωματείου. Μετά από τόσα χρόνια διοίκησης η οποία στερείται γνώσεων και προσαρμογής στην ηλεκτρονική πραγματικότητα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει σήμερα το διαδίκτυο, εξασφαλίζουν άμεση πρόσβαση στον κόσμο που με τη σειρά του θα πληροφορείται για κάθε τι, που αφορά απαραίτητα και τη δική του συμμετοχή. Το ίδιο συμβαίνει και με το καταστατικό του Σωματείου το οποίο χρειάζεται τροποποίηση και αναβάθμιση, σύμφωνα με τις επιτακτικές ανάγκες της σημερινής πραγματικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εγγραφές οι οποίες με ευκολία θα δύναται κάποιος να την υποβάλει και ηλεκτρονικά, αλλά και με υπεύθυνη δήλωση του ν.1599. Και το σημαντικότερο το οποίο θα εξυπηρετούσε το έργο του Σωματείου αλλά και την διαφάνειά του, το ενιαίο ψηφοδέλτιο, το οποίο θα αφαιρούσε εντάσεις και δυσλειτουργίες, αφού ο στόχος θα πρέπει να είναι κοινός, με τη συμμετοχή στις δράσεις όλων απαραιτήτως. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως θα πρέπει να είναι η διαδοχή. Η οποία θα πρέπει να διασφαλισθεί η περίοδός της, όχι πέραν των δύο θητειών για τους υποψηφίους Προέδρους.
Ερ.Η νεολαία της Κρήτης απέχει από τα κοινά, πιστεύεις ότι με την παρουσία σου θα δραστηριοποιηθεί.
Όπως ήδη ανέφερα, προτεραιότητά μας είναι η επίθεση φιλίας στη νεολαία. Το ηλεκτρονικό αρχείο, η ψηφιοποίηση του ιστορικού υλικού, η σύνδεση με το ανοικτό Πανεπιστήμιο, αλλά και η δημιουργία έδρας κρητικού πολιτισμού, αποτελούν τις αναζητήσεις των νέων ανθρώπων. Η ψηφιοποίηση βιβλίων και χειρογράφων που αποτελούν κειμήλια συμπατριωτών μας, εναπόκειται αποκλειστικά στις δραστηριότητες των νέων που οικειοποιούνται σήμερα την τεχνολογία, μέσω της οποίας, ο οποιοσδήποτε θα έχει πρόσβαση εφ' όσον το επιθυμεί να απολαύσει τον πλούτο της κρητικής μας κληρονομιάς, αναδεικνύοντας τον σε όλο τον πλανήτη. Επίσης, ως προς τη διαφήμιση του ιδιαίτερου ύφους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η αδελφοποίηση με σωματεία του εξωτερικού για την εξάπλωση εκτός τοπικών ορίων του κρητικού πολιτισμού και όχι μόνο της μουσικής και της διατροφής.

Ερ.Η επόμενη ημέρα των εκλογών μας είπες τι θα κάνεις , όμως αν δεν κερδίσεις ποια θα είναι η στάση σου.

Ήδη σε λίγο διάστημα, η Παγκρήτια αναγέννηση θα λάβει πρωτοβουλία για την ομαλότερη διενέργεια των επικείμενων εκλογών, να ορισθεί και από τις δύο πλευρές μία επιτροπή η οποία θα συντονίσει την προεκλογική και την μετεκλογική διαδικασία. Τείνοντας χείρα φιλίας προς τη νυν διοίκηση, θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε να διατηρηθεί το ήπιο κλίμα και η Παγκρήτιος να έχει τη συνέχεια που αρμόζει σε ένα ιστορικό σωματείο, το οποίο θα πρέπει να αναζητήσει το μέλλον και την προοπτική που του αξίζει. Η συμμετοχή μου στις εκλογές, έχει σκοπό να δημιουργήσει μια θρυαλλίδα ανανέωσης, που δεν θα περιορίζεται στα πρόσωπα, αλλά στο έργο τους και στην προστασία και ανάδειξη του θεσμού. Επειδή όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός "τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από αναντικατάστατους", σκοπός μου είναι να συνεισφέρω στην συνέχεια της παράδοσης και όχι στη στασιμότητά της μέσω της διασφάλισης της διαδοχής και μάλιστα όχι πέραν των δύο θητειών.

Video

Διαβάστε επίσης για την Πολιτική Απορρήτου και για τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας